Plannen met een schoolagenda

Plannen en tips voor het werken met een schoolagenda

Daar kun je al op jonge leeftijd mee beginnen. Op de basisschool wordt er al meer geoefend met plannen, vaak per dag en weektaken. Met ondersteuning van tekst en beeld op het digibord of met leuk geprint materiaal. Handige leermethode om mee te beginnen en ook een mooie basis voor later. Vanaf de middelbare school wordt er namelijk van de jongere verwacht dat hij/zij zelf alles gaat bijhouden.

|

‘Helaas, zeg ik er dan wel meteen bij. Als moeder van een tiener is mijn ervaring dat het zelfstandig bijhouden van al het huiswerk en plannen echt niet vanzelf gaat. Juist hier hebben ze ondersteuning bij nodig. Er samen over praten, doornemen en leren hoe te plannen is wat mij betreft essentieel.

Op school gaat alles digitaal. Mails, opdrachten, studiewijzers, tussentijdse toetsen, etc. En dan staat alles ook op verschillende plekken waar ik zelfs goed moet zoeken. Er zijn lessen waarbij geen boek aan te pas komt. En voor veel jongeren werkt dat prima, als coach weet ik dat dat ook goed samen kan gaan. Jongeren van nu zijn veel visueler ingesteld door al die digitale prikkels. En dat gaat tot op een bepaald moment ook goed, totdat er gepland moet worden. Veel jongeren verliezen dan vaak het overzicht in al die digitale handelingen.’

Plannen en het brein

Het brein van een tiener ondergaat veranderingen die van invloed zijn op cognitieve vaardigheden, zoals plannen, organiseren en het maken van beslissingen. Deze vaardigheden worden aangestuurd door een regio liggend aan de voorkant van de hersenen en is nog volop in ontwikkeling tijdens de tienerjaren en pas volledig ontwikkeld rond het 25e levensjaar.

Deze (executieve) functies zijn cruciaal voor het plannen en organiseren van taken. Omdat het brein van jongeren nog in ontwikkeling is, kunnen ze nog niet goed plannen. Het trainen van deze vaardigheid, het leren hoe te plannen, zal vaak en het liefst dagelijks herhaald moeten worden om het brein te blijven stimuleren op dit gebied.

Door actief bezig te zijn met plannen, zoals het gebruiken van een papieren agenda, kunnen jongeren hun executieve functies versterken.

Voordelen van een papieren agenda en het plannen

  • Het schrijven op papier helpt om informatie beter te onthouden. Het schrijven met de hand stimuleert je hersenen waardoor je ook beter informatie onthoudt. Daarom is het maken van verslagen, samenvattingen en begrippen uitschrijven ook een belangrijk onderdeel van het leer- en onthoudproces voor toetsen en examens. Net als het hardop lezen, je gebruikt meerdere zintuigen om de stof te integreren; horen, zien en voelen.
  • Het leidt je minder af. Een agenda geeft een rustig overzicht. Je kunt alles bijhouden zonder alle binnenkomende berichten, geluidjes, trillingen en wat nog meer.
  • Je leert structuur aan te brengen door het noteren van huiswerk, komende afspraken en toetsen. Door het herhalen van deze taken leer je beter plannen.
  • Een agenda is eenvoudig en overzichtelijk. Ouders/verzorgers kunnen samen met hun kinderen (leren) plannen door het direct in de praktijk toe te passen.
puberpraat waaier

Tips

Hier nog enkele tips om het leren plannen leuk(er) te maken:

  • Gebruik verschillende kleuren pennen of markeerstiften om diverse activiteiten of vakken te onderscheiden van elkaar. Dat maakt het makkelijker om in één oogopslag te zien wat je moet doen en wanneer.
  • Met een papieren agenda kun je je creativiteit op er ook op los laten. Je kunt kleuren, doodles tekenen, wat het persoonlijker maakt en vooral jouw ‘ding’. Dit ondersteunt het leren plannen nog meer.
  • Maak er een gewoonte van om je agenda elke ochtend en avond te controleren en bij te werken. Dit helpt je om je dag te plannen en je voor te bereiden wat er komen gaat én de volgende keer sneller te plannen want je weet wat een bepaalde taak aan tijd kost (denk aan de tijd van het leren van een vak).
  • In de papieren Pluimpjes agenda kun je in de rechterkolom elke dag een to-do list opschrijven en afvinken.
  • In de agenda en planner is er ook ruimte voor persoonlijke reflecties en notities. Dit kan je helpen je gedachten te ordenen en je voortgang bij te houden.
  • Voeg stickers of symbolen toe om belangrijke gebeurtenissen of deadlines te markeren. Dit maakt het leuker en visueel aantrekkelijker.
  • Je kunt ook beginnen met een weekplanner blok, net zo handig! Je scheurt elke week de voorgaande week eraf. Bij ons thuis dat ook een leuk ritueel 🙂

Digitaal vs papieren agenda

Natuurlijk bieden digitale agenda’s veel voordelen. Je kunt snel aanpassingen doen, waar je ook bent. Je hebt een digitale agenda altijd bij je.

Een papieren schoolagenda bevordert je tijdmanagement en communicatie met ouders en school. Leidt minder af en je hebt in een keer een goed overzicht en structuur. Een schoolagenda kan daarom een belangrijk onderdeel zijn van het leerproces Plannen en rust in je hoofd brengen.

Dus of je nu kiest voor een papieren agenda, een digitale oplossing of een combinatie van beiden. Het belangrijkste is dat je een systeem vindt dat helpt om georganiseerd te blijven en je doelen te bereiken. Een mooie ontdekkingstocht om te zien wat het beste voor jou werkt!

zorgtopper liefsoppapier