Hoe gebruik ik complimenten om het teamgevoel te verbeteren in mijn bedrijf?

Het geven van complimenten is belangrijk en zeker op de werkvloer. Ga eens bij jezelf na, wat het met je doet als je een compliment krijgt voor alle harde inzet die je levert. Het motiveert, toch?!

Complimenten zorgen ervoor dat de ander zich gezien en gewaardeerd voelt. Het geeft een goed gevoel en vooral een positieve mindset. Door het ontvangen van complimenten kan een werknemer meer plezier uit het werk halen en een (nog) beter teamgevoel onderling creëren. Wel geldt dat het voor de ene collega gemakkelijk is om een compliment te geven én te ontvangen en voor de ander juist moeilijker. Gelukkig is er een manier om hier rekening mee te houden!

Hoe zorg je voor een goed teamgevoel binnen het bedrijf
Het geven van complimenten op de werkvloer is belangrijker dan je denkt. Het heeft met name positieve gevolgen! De invloeden van complimenten op het werk zijn bijvoorbeeld: verhogen van de kwaliteit en prestaties van het werk, er is meer oog voor elkaar en samenhorigheid en verlaging van het ziekteverzuim. Wat op de lange termijn voor een werkgever een gewenst pluspunt is (rust, kosten, minder wisseling van de wacht, etc.).

Complimenten hebben niet alleen positieve gevolgen voor de werknemers, maar uiteraard ook voor de werkgever. Als je als werkgever een compliment geeft word je er zelf ook blijer van. Goed voor een positiever zelfbeeld, voor het opbouwen van een fijne werkrelatie en onderlinge vertrouwen.

Je hebt zelf in de hand hoe de teamsfeer wordt beïnvloed. Wil je verandering, dan begint dat immers bij jezelf.

Tips!

Vind je het nog wat lastig om je waardering aan een collega uit te spreken? Er zijn tegenwoordig steeds meer tools om dit op een laagdrempelige en vooral leuke manier te kunnen doen! Verras je collega bijvoorbeeld met een van de Pluimpjes!

Wat zijn Pluimpjes?
Pluimpjes zijn complimenten, – en motivatiekaartjes met positieve teksten. De kaarten zorgen voor een glimlach en goed gevoel! Ze hebben allemaal een andere boodschap, zoals: ‘Fijn samengewerkt!’, ‘Je kunt het!’ en ‘Je bent goud waard’. Er zit altijd een passend compliment bij.

De complimentenkaarten zijn ook leuk om ergens op te hangen op kantoor, achter te laten bij het koffieapparaat, op de spiegel te plakken in de toiletten, te verstoppen in een lade of uit te delen als jullie iets te vieren hebben! Hoe groot zal de glimlach van jouw collega zijn die dit kaartje vindt?

Coachingtools
Om het teamgevoel te versterken kan er, bijvoorbeeld tijdens een teammeeting, ook gebruikt worden gemaakt van de Associatiekaarten. Dit is een leuke werkvorm die ervoor zorgt dat er een associatie (gevoelens, herinneringen, toekomstdroom, enzovoort) naar boven komt die op dat moment passend is. Vraag bijvoorbeeld eens naar elkaars weekendgevoel en zoek daar een afbeelding bij om je woorden kracht bij te zetten.

Alle coachingstools van Liefs op papier kunnen worden gebruikt bij een coachgesprek, dit kan zijn tussen de werknemer en de werkgever of de eindverantwoordelijke binnen jouw team. Ook kunnen de kaarten gebruikt worden in groepsverband, zoals bij een intervisie, evaluatie van een training of bij het stellen van doelen.