Heb je ook weleens tijd te kort? Ooit dubbele afspraken gepland? In de knoei met het leren van toetsen of examens?

Afspraak vergeten te noteren in je (digitale) agenda? Hoe los jij dat op? Lees dan alle tips over plannen en vervul je behoefte aan rust in je hoofd en overzicht 🙂

Zolang ik me kan herinneren gebruik ik een agenda. Het uitzoeken van een nieuwe voor een nieuw (school)jaar, heerlijk. Ik word nog steeds blij wanneer ik in m’n werkkamer kom en de agenda’s klaar zie liggen. De geur van geprint papier, het papier door je vingers. Fris, blanco, klaar voor nieuw avontuur.

Van de jongeren die ik heb gecoacht en spreek gebruikt een aantal nog een papieren agenda. De meeste gebruiken een digitale agenda. Zolang het voor je werkt, top natuurlijk, vooral mee doorgaan. Geldt alleen voor niet iedereen.

Veel jongeren hebben extra ondersteuning nodig bij hoe te plannen. Het plannen van huiswerk, leuke afspraken in het weekend, projecten, bijbaantjes, overhoringen, toetsen en examens. Bij de een is een overzicht per dag voldoende, bij de ander per week en de wilt juist graag een maand of zelfs jaarlijks overzicht. Zolang het jou helpt en overzicht oplevert is dat top!

Plannen is nu eenmaal wat lastig. Bij jonge mensen zijn de hersenen daar namelijk nog niet op berekend. Komt vanzelf. Tot die tijd is het weten hoe je kan plannen al een oplossing, want door te doen, krijg je het onder de knie en heb je meer tijd voor andere dingen.

Tips!

Kies een manier dat voor jou werkt en vooral bij jou past. Lukt het niet meteen? Probeer dan wat anders, totdat je het best passende voor jou hebt gevonden!

  • Kies een agenda met een dag per bladzijde of per week (7 dagen op 2 vellen), met of zonder tijdstip. Zoals de Pluimpjes agenda hiernaast, een weekplanner of digitaal.
  • Noteer bij het plannen van bijvoorbeeld je huiswerk de begin,- en eindtijd. Wanneer je noteert hoelang je verwacht er mee bezig te zijn, kun je steeds makkelijker en dus sneller inplannen. Je ontdekt met welk vak je meer of minder tijd nodig hebt.
  • Drink tussendoor water en plan na ongeveer 2 uur studeren even een korte pauze om je hersenen wat rust te gunnen. Strek je benen, korte wandeling…
  • Maak elke dag tijd om je agenda te vullen. Bijvoorbeeld op vaste momenten, zoals na het eten of bij thuiskomst na school.
  • Vraag om hulp als je ondersteuning nodig hebt bij het plannen. Je hoeft het niet alleen te doen.
  • Streep of vink af als je klaar bent.