Afspraken inplannen gaat steeds meer digitaal. Via je mobiel, laptop, smartwatch. Op een gegeven moment kun je het spoor bijster raken. Geen overzicht meer, afspraken vergeten of huiswerk ingepland. Hoe kan een agenda jou hierbij ondersteunen?

Rust in hoofd

Plannen in een agenda helpt je om je afspraken te organiseren en te structureren. Je houdt overzicht en je kan vooruit plannen zodat je efficiënter kunt werken. Het geeft ook een heleboel rust omdat je afspraken uit je hoofd kunt schrijven, je mag het dan voor even loslaten.

Deadlines voor school en werk kun je goed bijhouden want je ziet meteen in je agenda hoeveel tijd je over hebt om prioriteiten te stellen en andere leuke dingen in te plannen.

Wat levert plannen en organiseren je op?
Scholieren en studenten plannen om een verschillende redenen, een daarvan is het goed voorbereiden voor een toets, overhoring of examen. Het vooruit plannen van huiswerk en voorbereidingstijd vermindert stress en geeft je rust in je hoofd. Dit geldt overigens voor iedereen! Docenten, ouders, managers…

Door een planning te maken en je hieraan ook te houden kun je beter organiseren en prioriteiten stellen. Het belangrijkste gevolg van overzicht is minder stress en je blijft gemotiveerd om je doelen te behalen.

Tips!

Om het plannen onder de knie te krijgen staan hieronder een aantal tips. Want door het veel te doen, krijg je het snel onder de knie EN heb je meer tijd voor andere leuke dingen:

  • Noteer bij het plannen van de begin,- en eindtijd. Noteer hoelang je verwacht er mee bezig te zijn , bijstellen kan altijd nog. Want na een tijdje kun je zelf goed inschatten voor welk vak je meer of minder tijd nodig hebt.
  • Gebruik verschillende kleurtjes voor vakken en/of huiswerk en toetsen als je dat fijn vindt voor het overzicht.
  • Maak elke dag tijd om je agenda te vullen. Bijvoorbeeld op vaste momenten, na het eten of bij thuiskomst na school. Check dan ook je digitale agenda en synchroniseer deze met je papieren agenda.
  • Pas je planning aan als er iets tussenkomt.
  • Vraag om hulp als je ondersteuning nodig hebt bij het plannen. Je hoeft het niet alleen te doen.
  • Streep of vink af als je klaar bent en vier succes momenten wanneer je je doel hebt gehaald!